ViniriFasete

dental innovation usluge

Viniri, ili kako se još drugačije zovu fasete, ljuspice predstavljaju protetsku nadoknadu koja je izrađena od tankog sloja materijala, koja se postavlja na spoljašnju stranu zuba.
Izgledom su isti kao prirodni zubi sa ciljem da se saniraju određeni problemi, kao što su:

  • Zubi koji se ne mogu izbeliti,
  • Okrnjeni ili oštećeni zubi,
  • Nakrivljeni ili neobičnog oblika.

Sami viniri se najčešće izrađuju iz estetskih razloga, ukoliko pacijent nije zadovoljan izgledom svojih zuba. Dva osnovna materijala koja se koriste u njihovoj izradi su kompozit (od koga se ujedno i izrađuju “bele” plombe) i keramika.
Postoje ujedno i dva tipa vinira u odnosu na preparaciju, tj. oni i koji ne zahtevaju preparaciju i oni za koje je ona potrebna.Keramički viniri

  • Jaki su i dugotrajni,
  • Njihova površina je skoro identična kao kod prirodnih zuba,
  • Uklanja se manje zubne substance nego kod izrade krunica,
  • Estetski su izdržljiviji (teže potamne)

Glavno pitanje koje se postavlja kod izrade keramičkih faseta, jeste zapravo dilema, da li uraditi fasetu ili krunicu. Za taj odgovor, potrebno je doći kod stomatologa i uraditi pregled. Ustanoviće se da li taj zub ima adekvatnu potporu za fasetu, sav karijes se mora ukloniti ukoliko postoji, dok okolna gingiva mora biti zdrava, kao i dali sam zagrižaj može da podnese fasetu.

dental innovation usluge

Pacijenti koji imaju problem sa škriputanjem zuba ili sa bruksizmom, ne bi trebali da nose fasete jer se one u tom slučaju mogu oštetiti ili slomiti.Tokom vremena, viniri mogu da postanu labavi, pri čemu je neophodno izraditi nove u takvom slučaju.

Kompozitni viniri

Kompozitni viniri se prave od istog materijala, kompozita, od kojeg se izrađuju “bele” plombe.

  • Potrebno je ukloniti manje zubne substance (gleđi) u odnosu na keramičke vinire i krunice,
  • Manje poseta stomatologu - ponekad se ove fasete mogu uraditi i u jednoj poseti,
  • Finansijski su povoljnije u odnosu na keramičke,

Iako fasete nisu toliko jake kao keramičke, kompozitne se vrlo lako mogu popraviti, dok je sam taj proces izuzetno jednostavan i brz.

Šta nas čini jedinstvenim?

U našoj stomatološkoj ordinaciji, Vaši viniri ili fasete, moguće je uraditi i kompletno digitalno. Nakon minimalnog uklanjanja zubne substance odnosno preparacije površine zuba na koju dolazi faseta, zub se skenira a potom se sken šalje u laboratoriju gde se Vaša faseta digitalno izrađuje.

Šta raditi nakon što dobijete fasete?

Fasete se mogu oštetiti ili polomiti pod pritiskom - izbegavajte grickanje noktiju, kao i odgrizanje tvrde hrane, Može Vam biti potrebno par dana da se naviknete na Vaše vinire - ukoliko Vam ipak imate smetnje pri zagiržaju, obavestite Vašeg stomatologa da Vam te smetnje ukloni, Održavajte adekvatnu oralnu higijenu.

Želite da saznate nešto više o našim uslugama?

Kontaktirajte nas preko maila, telefonom ili posetite našu ordinaciju.

Kontaktirajte nas

IWS.BY Call Button